Το Άσυλο

Το Σωματείο με την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ – Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ”, εδρεύει στην Πάτρα και είναι ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 1111/1972.
Συστήθηκε το 1957 με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη, π. Ιάκωβο Λιαρρομάτη, ενώ το 1963 όλες οι εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων στεγάστηκαν στο νέο ιδιόκτητο κτήριο στην πλατεία Παντοκράτορος. Εντός των εγκαταστάσεων μας λειτουργεί το Ναϊδριο της προστάτιδάς μας «Αγία Ευφροσύνη».

Η σημερινή δυναμικότητα είναι 120 κλίνες, οι οποίες είναι πάντοτε σχεδόν κατειλημμένες. Βάσει του καταστατικού, φιλοξενούνται άτομα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και πάσχουν από διάφορες ασθένειες όπως τετραπληγία, παραπληγία, μυασθένεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, άνοια κλπ. Οι περισσότεροι περιθαλπόμενοι είναι υπερήλικες και κανείς δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα, επιληψία, ψυχικές παθήσεις, καρκίνο, φυματίωση και τύφλωση.

Σκοπός του Σωματείου είναι η νοσηλευτική φροντίδα επί 24ώρης βάσης, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και η παροχή υλικής και ηθικής προστασίας σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Άσυλο διοικείται από 7μελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται ανά 4ετία από τα μέλη του Σωματείου και αποτελούν σήμερα:

• κα Καραλή Γωγώ  Πρόεδρος

• κα. Σταματοπούλου Αλεξάνδρα Αντιπρόεδρος

• κα. Αντωνάτου Βασιλική Γεν. Γραμματέας

• κ. Τρίγκας Παναγιώτης  Ταμίας

• κ. Τριαντάφυλλος Χαράλαμπος Μέλος

• κ. Βασιλείου Χαρίλαος  Μέλος

• κ. Γεωργακόπουλος Χρήστος  Μέλος

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού τόσο του κτηρίου όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από τεχνικές εργασίες που αφορούν στην ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων ενώ γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, κάθε βδομάδα πραγματοποιείται ομάδα νοητικής ενδυνάμωσης και ψυχαγωγίας των περιθαλπομένων ενώ συχνά οργανώνονται εκδηλώσεις ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, επισκέψεις στον χώρο του ιδρύματος από διάφορους φορείς της πόλης καθώς και εορτασμοί γνωστών ημερολογιακών γεγονότων όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, Τσικνοπέμπτη, Αυγουστιάτικη πανσέληνος κλπ. Επίσης , η ιατρική ομάδα έχει ενισχυθεί με τέταρτο ιατρό εκτός των τριών που επισκέπτονται το ίδρυμα καθημερινά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Άσυλο Ανιάτων αφορούν κυρίως στην σύμβαση με ΕΟΠΥΥ, από την διαδικασία εισαγωγών έως και την ροή εισροής εσόδων και μειωμένο ύψος αυτών.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Όσον αφορά στην πιστοποίηση, είμαστε σε διαδικασία προκειμένου να την πάρουμε έτσι ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες συμβάσεις.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η Διοίκηση του Ασύλου έχει δρομολογήσει την δημιουργία μίας υπερσύγχρονης μονάδας για την μεταστέγαση των εγκαταστάσεων του Ασύλου , μεγαλύτερης δυναμικότητας.

Φιλοδοξεί να φτιάξει κάτι τέλειο με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές προκειμένου να προσφέρει ανώτατη διαβίωση στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΕΟΠΥΥ

Δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις, τα διακαιολογητικά και την διαδικασία εισαγωγής ΕΔΩ.

 


Ο Βίος της Αγίας Ευφροσύνης

agia-eufrosini

Ο βίος της αγίας Ευφροσύνης είναι θαυμαστός και ο τρόπος της ζωής της ασυνήθιστος. Αποτελεί υπόδειγμα πνευματικής ανδρείας, αγνείας και σωφροσύνης.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον 5ο αιώνα μ. Χ. Ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο υλικός πλούτος, ευτυχώς, δεν κατόρθωσε να της σκληρύνη την ψυχή, ώστε να γίνη φίλαυτη και φιλάργυρη, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, αλλά ήταν και παρέμεινε φιλάνθρωπη και ελεήμων. Οι γονείς της, άνθρωποι φιλόθεοι και φιλάνθρωποι, κατάφεραν να της μεταδώσουν τον αληθινό πλούτο της καρδιάς, δηλαδή να της εμπνεύσουν την αγάπη προς τον Θεό και τούς ανθρώπους.

Σέ ηλικία δώδεκα ετών έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της έδειξε μεγαλύτερο ζήλο και επιμέλεια στην ανατροφή της. Όταν έγινε δεκαοκτώ ετών θέλησε να την παντρέψη με έναν νέο υψηλής κοινωνικής τάξης. Η Ευφροσύνη όμως είχε εκλέξει τον δρόμο της κατά Χριστόν παρθενίας και η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη. Γι’ αυτό κάποια ημέρα, αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της στούς πτωχούς έφυγε κρυφά, και για να μή την ανακαλύψη ο πατέρας της και την υποχρεώση να επιστρέψη στον κόσμο και να παντρευτή παρά την θέλησή της, μεταμφιέστηκε και εγκαταβίωσε σε ανδρικό μοναστήρι με το όνομα Σμάραγδος. Έζησε στο ανδρικό μοναστήρι τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια χωρίς κανείς να καταλάβη το παραμικρό.

Στήν άσκηση και την αρετή ξεπέρασε κατά πολύ τούς συμμοναστάς της με αποτέλεσμα όλοι να θαυμάζουν τον θεάρεστο τρόπο ζωής του Σμάραγδου και αρκετοί να αγωνίζονται να τον μιμηθούν. Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης θαυμάζοντας την αγγελομίμητη ζωή της, γράφει: “Ηδυνήθη να αστράψη μεταξύ των ανδρών με τάς αρετάς, καθώς και ο πολύτιμος λίθος σμάραγδος αστράπτει ανάμεσα εις τούς άλλους λίθους. Όντως σμάραγδος εφάνη η μακαρία αύτη Ευφροσύνη…”.

Οι γονείς πολλές φορές, ίσως από υπερβολική αγάπη, που σίγουρα δεν είναι τελείως απαλλαγμένη από την φιλαυτία, επιμένουν να επιβάλουν στα παιδιά τους τις δικές τους αποφάσεις, τις οποίες λαμβάνουν εκείνοι για λογαριασμό των παιδιών τους. Η δικαιολογημένη αντίδραση των παιδιών, κάποιες φορές μάλιστα δυναμική και με στοιχεία υπερβολής, δημιουργεί οικογενειακές συγκρούσεις με κοινωνικές προεκτάσεις. Η αληθινή αγάπη είναι συνδεδεμένη με την ελευθερία και το αντίθετο. Όπως αναφέρει συχνά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και το γράφει και στα βιβλία του, η αγάπη χωρίς την ελευθερία είναι δικτατορία, αλλά και η ελευθερία χωρίς την αληθινή αγάπη είναι αναρχία.

Η αγία Ευφροσύνη δεν έπαψε να αγαπά αληθινά τον πατέρα της και να προσεύχεται γι’ αυτόν. Όταν κατάλαβε ότι πλησιάζει το τέλος της επίγειας ζωής της ζήτησε να τον συναντήση. Εν τώ μεταξύ είχε γίνει και αυτός μοναχός στο ίδιο μοναστήρι χωρίς να του περνά ποτέ από το μυαλό ότι θα συναντούσε εκεί την κόρη του. Κατά την συνάντηση αυτή μαθεύτηκε το μυστικό της και το πραγματικό της όνομα. Εδώ αξίζει να σημειωθή ότι ο Παφνούτιος, ο πατέρας της, είναι και αυτός άγιος και ότι πατέρας και κόρη γιορτάζουν την ίδια ημέρα.

Μέσα στο ανδρικό Μοναστήρι έκανε υπεράνθρωπον αγώνα για να ζήση κατά Χριστόν. Έπρεπε συνεχώς να προσποιήται, αλλά και να καταβάλη μεγάλους κόπους, ώστε να μήν υστερήση στην άσκηση και τις πνευματικές επιδόσεις από τούς συμμοναστάς της. Καί πραγματικά, όπως αναφέρει ο ιερός υμνογράφος, απέρριψε το χαύνον του θήλεος και απέκτησε ανδρικό, δηλαδή ανδρείο, φρόνημα. Έτσι μπόρεσε να ξεπεράση τις δυσκολίες, να νικήση τούς ποικίλους πειρασμούς και να ζήση “με την άφθαρτον αγνείαν και σωφροσύνην, την οποίαν κατακτούν φθαρτοί άνθρωποι διά καμάτων και ιδρώτων” (Άγιος Ιωάννης ο Σινα|της).

Πράγματι, η αγνότητα και η σωφροσύνη αποκτούνται με πολλούς κόπους και ιδρώτες. Ο άγιος Ιωάννης ο Σινα|της, στο θαυμάσιο βιβλίο του που ονομάζεται «Κλίμαξ», αφιερώνει έναν λόγο στην αγνότητα και την σωφροσύνη, όπου μεταξύ των άλλων, αναφέρει: “Αγνεία σημαίνει απόκτηση της ασωμάτου φύσεως. Αγνεία σημαίνει ζηλευτός οίκος του Χριστού και επίγειος ουρανός της καρδιάς. Αγνεία σημαίνει υπερφυσική απάρνηση της ανθρωπίνης φύσεως, μία αληθινά παράδοξη άμιλλα σώματος θνητού και φθαρτού προς τούς ασωμάτους αγγέλους. Αγνός είναι εκείνος που με τον ένα έρωτα (τον θεϊκό), απέκρουσε τον άλλο έρωτα (τον σαρκικό), και έσβυσε το υλικό με το άϋλο πύρ. Σωφροσύνη σημαίνει γενική ονομασία όλων των αρετών. Σώφρων είναι εκείνος που και κατά τον ύπνο δεν αισθάνεται καμμία σαρκική κίνηση ή αλλοίωση της καταστάσεώς του. Σώφρων είναι εκείνος που απέκτησε τελεία αναισθησία ως προς την διαφορά του φύλου. Αυτός είναι ο κανών και ο όρος της τελείας και πανάγνου αγνείας, το να συμπεριφέρεται κανείς παρόμοια και προς τα έμψυχα και προς τα άψυχα σώματα, και προς τα λογικά και προς τα άλογα”.

Η αγία Ευφροσύνη μάς υπενθυμίζει, μεταξύ των άλλων, και το γεγονός ότι εάν κάποιος επιθυμή και θέλη πραγματικά να ζήση κατά Χριστόν, δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να μπορή να τον αποτρέψη. Σίγουρα, θα συναντήση πειρασμούς και δυσκολίες, θα έλθη, ίσως, αντιμέτωπος με πρόσωπα και καταστάσεις, εάν όμως αγαπά αληθινά την πνευματική ζωή, θα κάνη υπομονή και θα φθάση στον σκοπό του, διότι η αγάπη “πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει”, και μηχανεύεται απίθανους τρόπους για να εκφραστή.

Γιά να ζήση κανείς με αγνότητα και σωφροσύνη χρειάζεται ασφαλώς να καταβάλη μεγάλους κόπους και να χύση πολύ ιδρώτα. Οι Άγιοι με το φωτεινό παράδειγμά τους μάς βεβαιώνουν όμως ότι αυτή η ζωή, παρά τις δυσκολίες της, είναι υπέροχη. Καί κρύβει τέτοιες χαρές, που είναι εντελώς αδύνατο και να τις φανταστούν ακόμη οι “ψυχικοί άνθρωποι”.